Vse kar morate vedeti o BPA in BPS

Bisfenol A (BPA; kemijska nomenklatura: 2,2-(4,4′-dihidroksidifenil) propan) je organska spojina, ki se uporablja za izdelavo polikarbonatne plastike in epoksi smole skupaj s še nekaj drugimi komponentami. BPA je monomer, ki je bil sprva razvit kot sintetični estrogen v 1890-ih [1]. Leta 1930 pa se je izkazalo, da ima BPA učinkovitost estrona v simulaciji ženskega reprodukcijskega sistema v podganah [1].

Kje vse se nahaja BPA?

Epoksi smola, ki vsebuje BPA, se uporablja kot notranja prevleka v skoraj vseh konzervah in pločevinkah za shranjevanje hrane in pijače [2].

BPA je sestavni del polikarbonatne plastike, to pa najdemo v stekleničkah za dojenčke, plastičnih steklenicah za vodo, krožnikih, skodelicah, posodah za shranjevanje, lečah za očala, notranjem premazu pločevink in konzerv, termalnem papirju, medicinskih in zobotehničnih pripomočkih (npr. zobnih polnilih, zalivkah), CD-jih, DVD-jih, itd [2].

VPLIV BPA NA ČLOVEŠKO ZDRAVJE

Več kot 90% nas ima ta trenutek v sebi BPA. Glavni vir vnosa BPA je preko okužene hrane ali vode. V telo pa BPA pride tudi skozi kožo in z vdihavanjem. Nepregledno število študij (preko 300 javno dostopnih študij) povezuje BPA s škodljivimi učinki na zdravje sesalcev, ne-sesalcev ter in-vitro modelov [3]. Študij na ljudeh je seveda nekoliko manj. Ti podatki so zaskrbljujoči ne samo zaradi tega, ker BPA moteče vpliva na ravnovesje hormonov pač pa tudi zato, ker je človeška izpostavljenost Bisphenolu A neznatna (preko 95% Američanov ima v urinu sledi BPA [4]).

Številne študije na živalih so pokazale, da je izpostavljenost Bisphenolu A povezana s spremenjenim delovanjem možganovmotnjami hormonov, povečano anksioznostjo in hiperaktivnostjo [5]. EFSA (European Food Safety Authority) je ravno tako objavila, da BPA zaradi svoje estrogenske aktivnosti pri ljudeh zmanjša število spermijev in njihovo aktivnost, škoduje jetrom in naj bi bil celo povezan z debelostjo s tem, da aktivira maščobne celice [6]. Poleg tega je izpostavljenost BPA povezana z nekaterimi kroničnimi obolenji pri ljudeh kot so kradiovaskularne boleznisladkorno boleznijo in obolenji jeter [7].

Po pregledu študij, ki so javno dostopne so Xin in kolegi [8] ugotovili, da se nevrološke, metabolične in reproduktivne motnje, ki nastanejo v otroštvu zaradi izpostavljenosti kemikalijam (BPA, BPS, ftalati, parabeni), ki motijo endokrini sistem tudi najverjetneje prenesejo na potomce.

Študija, ki je primerjala ljudi, ki so pri svojem delu izpostavljeni BPA in te, ki niso je ugotovila, da imajo moški, ki so pri svojemu deli izpostavljeni BPA neprimerljivo višjo verjetnost, da se jim razvijejo motnje reprodukcijskega sistema [9].

OTROCI SO ŠE POSEBJ RANLJIVI

Nacionalni toksikološki program je na letvici zaskrbljenosti od 1 do 5 (kjer je 1 zanemarljiva skrb in 5 resna skrb) s 3 označil učinke BPA na možgane, obnašanje in prostato pri zarodkih, dojenčkih in otrocih pri trenutni predvideni izpostavljenosti [8].

BPA je bil sprva razvit kot sintetični estrogen v 1890-ih.

Izkazalo se je, da je bisphenol A še posebej nevaren za otroke med nosečnostjo in v zgodnjem otroštvu [10]. Telesa otrok se še razvijajo in so zato manj učinkovita pri izločanju substanc iz svojega sistema.

Braun in Hauser [10] sta v svoji študiji “Bisphenol A in zdravje otrok” v zaključku pozvala zdravnike in pediatre, da naj svetujejo staršem, da poizkušajo zmanjšati izpostavljenost otrok BPA-ju.

[info ]Nadaljnje branje: BPA: Kaj storiti, da zmanjšamo izpostavljenost naših otrok?[/info]

EFSA je predvidela, da je izpostavljenost otrok BPA-ju med 0.2 μg/kg telesne mase/dan pri 3 mesečnih dojenčkih, ki so izključno dojeni ter do 13 μg/kg telesne mase/dan pri 6 mesečnih dojenčkih, ki so hranjeni iz plastičnih flašk in posodic ter s komercialno hrano [6].

“BREZ BPA” ŠE NE POMENI VARNO

BPA free; Brez BPA - BPSSkladno z evropsko direktivo 2011/8/EU, ki je bila sprejeta v januarju 2011, je s 1. marcem 2011 v Evropski uniji prepovedana proizvodnja otroških flašk, ki vsebujejo BPA. V nadaljevanju pa so bile s  1. junijem 2011 s polic vzete tudi vse otroške flaške, ki vsebujejo BPA [11].

Namesto BPA sedaj BPS…

Bisfenol S (BPS) je analog BPA, ki je nadomestil BPA na različne načine in je prisoten v termalnem papirju ( npr: za račune), plastiki in celo pravu v hiši [12]. Zaradi reciklaže termalnega papirja se je BPS začel pojavljati v proizvodnem ciklu papirja in s tem povzročil onesnaženost ostalih vrst papirja [13]. Več laboratorijskih študij je pokazalo, da ima BPS enake estrogenske lastnosti kot BPA [14, 15, 16]. Študije na zarodkih živalih (kjer poteka razvoj možganov podobno kot pri ljudeh) so razkrile negativne učinke BPS na spremembe v nevrološkem razvoju [17].

BPS je popularna zamenjava za BPA saj naj bi bil bolj odporen na uhajanje iz plastike. Vendar BPS uhaja. Skoraj 81% Američanov ima merljive sledi BPSja v urinu [18]. In ko BPS preide v naš sistem, se lahko obnaša enako kot BPA. Cheryl Watson [15] iz teksaške univerze je leta 2013 pokazala, da že pikomolarne vrednosti (manj kot en delec na trilijon) BPSja motijo normalno delovanje celice in povzroča metabolične motnje kot so sladkorna bolezen, debelost, astma, prirojene napake in celo raka.

Proizvajalci na svoje plastenke napišejo “Brez BPA” kar seveda drži, vendar zamolčijo dejstvo, da stvar, ki je zamenjala BPA ni testirana za enake vrste problemov, ki jih povzroča BPA. To je tudi lepo pokazala študija iz leta 2011 [19] v kateri so znanstveniki testirali 455 komercialno dostopnih plastenk in skoraj vse so vsebovale določeno mero estrogensko aktivnih snovi (tudi tiste, ki so bile reklamirane, da teh snovi ne vsebujejo “EA Free”).

Potrošnik skoraj ne more ugotoviti ali produkt vsebuje BPS ali BPA saj zakon ne določa potrebe po označevanju vsebnosti BPA ali BPS v plastiki.

Torej, brez BPA še ne pomeni, brez estrogensko aktivnih snovi.

STE RES PRIPRAVLJENI TVEGATI?

Viri in reference

 1. Dodds, E. C., and Wilfrid Lawson. “Synthetic estrogenic agents without the phenanthrene nucleus.” Nature3476 (1936): 996.
 2. Huang, Y. Q., et al. “Bisphenol A (BPA) in China: a review of sources, environmental levels, and potential human health impacts.” Environment international42 (2012): 91-99.
 3. Rochester, Johanna R. “Bisphenol A and human health: a review of the literature.” Reproductive toxicology42 (2013): 132-155.
 4. Calafat, Antonia M., et al. “Exposure of the US population to Bisphenol A and 4-tertiary-Octylphenol: 2003-2004.” Environmental health perspectives(2008): 39-44.
 5. Wolstenholme, Jennifer T., Emilie F. Rissman, and Jessica J. Connelly. “The role of Bisphenol A in shaping the brain, epigenome and behavior.” Hormones and behavior3 (2011): 296-305.
 6. European Food Safety Authority (EFSA). Opinion of the Scientific Panel on Food Additives, Flavourings, Processing Aids and Materials in Contact with Food on a request from the Commission related to 2,2-bis (4-hydroxyphenyl)propane (bisphenol A). Adopted on 29 November 2006EFSA J 2006;428:1-75.
 7. Lang IA, Galloway TS, Scarlett A, Henley WE, Depledge M, Wallace RB, et al. Association of urinary Bisphenol A concentration with medical disorders and laboratory abnormalities in adults. JAMA 2008;300:1303–10.
 8. Xin F, Susiarjo M, Bartolomei MS. 2015. Multigenerational and transgenerational effects of endocrine disrupting chemicals: a role for altered epigenetic regulation? Semin Cell Dev Biol; doi:10.1016/j.semcdb.2015.05.008
 9. Li D, Zhou Z, Qing D, He Y, Wu T, Miao M, et al. Occupational exposure to bisphenol-A (BPA) and the risk of self-reported male sexual dysfunction. Hum. Reprod. 2010;25(2):519–27.
 10. Braun, Joe M., and Russ Hauser. “Bisphenol A and children’s health.” Current opinion in pediatrics2 (2011): 233-239.
 11. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-11-664_en.htm Vpogled 30.10.2015
 12. Mathew, Manjumol, et al. “Exploring the interaction of bisphenol-S with serum albumins: a better or worse alternative for bisphenol a?.” The Journal of Physical Chemistry B14 (2014): 3832-3843.
 13. Gehring, Martin, et al. “Bisphenol A contamination of wastepaper, cellulose and recycled paper products.” Waste Management and the Environment II. WIT Transactions on Ecology and the Environment78 (2004): 294-300.
 14. Kuruto-Niwa, Ryoko, et al. “Estrogenic activity of alkylphenols, bisphenol S, and their chlorinated derivatives using a GFP expression system.” Environmental toxicology and pharmacology1 (2005): 121-130.
 15. Viñas, René, and Cheryl S. Watson. “Bisphenol S disrupts estradiol-induced nongenomic signaling in a rat pituitary cell line: effects on cell functions.” Environmental health perspectives3 (2013): 352-358.
 16. Ji, Kyunghee, et al. “Effects of bisphenol s exposure on endocrine functions and reproduction of zebrafish.” Environmental science & technology15 (2013): 8793-8800.
 17. Kinch, Cassandra D., et al. “Low-dose exposure to bisphenol A and replacement bisphenol S induces precocious hypothalamic neurogenesis in embryonic zebrafish.” Proceedings of the National Academy of Sciences5 (2015): 1475-1480.
 18. http://www.scientificamerican.com/article/bpa-free-plastic-containers-may-be-just-as-hazardous/ Dostop in vpogled: 14.10.2015
 19. Yang, Chun Z., et al. “Most plastic products release estrogenic chemicals: a potential health problem that can be solved.” Environmental Health Perspectives7 (2011): 989-996.

 

Oddajte Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SORODNI ČLANKI

Nevarnosti ftalatov - dangers of phthalates
Otrok s plastično flaško