Piškotki

Splošno

Spletna stran AMA-AMA.si na svojih spletnih mestih uporablja piškotke. Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se prenesejo na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletnega mesta, običajno vsebujejo:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek,
  • življenjsko dobo piškotka,
  • vrednost (edinstveno številko).

Poznamo več vrst oz. kategorij piškotkov: začasne/trajne; lastne/druge, nujno potrebne za delovanje spletnega mesta/manj nujne, deloma vsiljive, ki izvajajo statistiko/zelo vsiljivi, ki izvajajo statistiko in zbirajo osebne podatke.

Vsem kategorijam je skupna časovna omejenost njihovega trajanja.

Piškotki lahko torej izvajajo nekaj pomembnih funkcij, kot je npr.: personalizacija spletnega mesta, izboljšanje uporabniške izkušnje in podobno.

O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Uporabljeni piškotki

Uporabljamo naslednje piškotke:

 

Ime piškotka Namen Trajanje
Google Analytics __utma Google Analytics piškotek za ločevanje med uporabniki in sejami. 2 leti
Google Analytics __utmb Google Analytics piškotek za štetje obiskov na spletnih mestih. 30 minut
Google Analytics __utmc Google Analytics piškotek za spremljanje nove seje uporabnika. Uporablja se v povezavi s piškotkom __utmb. Sejni
__utmz Google Analytics piškotek za  spremljanje virov prihoda na spletna mesta. 6 mesecev
Google Analytics __utmv Google Analytics piškotek za spremljanje lastnih spremenljivk spletnih mest. 2 leti
Facebook – locale, datr, reg_fb_ref, reg_fb_gate Piškotki za povečanje soelovanja z našimi uporabniki preko družbenih omrežij, analizo prodaje in ponovno targetiranje uporabnikov. Ne poteče

Več informacij o piškotkih

Če želite vedeti več o piškotkih, obiščite katero od naslednjih strani:
• http://www.allaboutcookies.org
• www.piskotki.net
• https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage