Otroške stekleničke – Plastične, steklene ali jeklene?

V zadnjih časih so starši vse bolj pozorni pri nakupih za svojega otroka. Tudi ko gre za otroške stekleničke in jedilni pribor na sploh. Dobro informirani in ekološko osveščeni starši vedno bolj prisegajo na otroške izdelke, ki niso narejeni iz plastike. Globalni trg z otroškimi izdelki pa je več kot v 90% preplavljen s plastiko. Ta plastika pa onesnažuje naše okolje in oceane poleg tega pa v hrano izloča tudi strupene snovi.

Plastične otroške stekleničke

V trgovinah je po veliki večini možno dobiti le plastične stekleničke. To pa zato ker imajo plastične stekleničke kar nekaj prednosti: so izredno lahke, so trdne, poceni in se ne razbijejo. Slabost plastičnih stekleničk je da zadržujejo vonjave, se obarvajo in imajo razmeroma kratko življenjsko dobo. Njihova največja slabost pa je, da obstaja utemeljen sum, da iz njih uhajajo strupene snovi, kot so na primer BPA, BPS, ftalati, itd…

Treba je seveda poudariti, da so v nepreglednem številu študij, ki ocenjujejo škodljivost BPA/BPS tudi študije, ki škodljivosti niso potrdile. Vendar pa se je potrebno vprašati ali smo pripravljeni tvegati, ko gre za naše otroke?

Steklene flaške

Otroške stekleničke - plastika, steklo ali jeklo?Pred nekaj desetletji so bile za hranjenje otrok na voljo le steklene flaške. Vendar steklo je težko in se rado razbije. Zato so ob prihodu lahkih in trdnih plastičnih stekleničk, steklene postale dobesedno nepotrebne. V zadnjem času se zaradi vedno večje zaskrbljenosti staršev steklene flaške počasi vračajo na police. Velika prednost stekla je, ravno to da ni narejeno iz plastike in ne izloča za otroka škodljivih toksinov. Dejstvo, da je steklo težko in se rado razbije pa ga lahko naredi nepraktičnega za marsikaterega otroka.

Jeklene otroške stekleničke

Otroška steklenička - plastika, steklo ali jeklo?Zadnji trend med stekleničkami pa so otroške stekleničke iz nerjavečega jekla, ki združujejo najboljše iz obeh svetov. Otroške stekleničke iz nerjavečega jekla so dobesedno neuničljive saj se ne razbijejo, so izredno lahke (tako kot plastične) poleg tega vam ni potrebno skrbeti, da bi izločale strupene snovi v vsebino. Jeklo je naravno odporno na bakterije, ne zadržuje vonjav in se ne obarva. Jeklene stekleničke za otroka so lahko tudi dvoslojne kar jih naredi še bolj praktične saj omogoči ohranitev temperature za več ur (termo otroške stekleničke).

Slabost stekleničk iz jekla je to, da so v štartu precej dražje vendar, če vam kaj pomeni dolga življenjska doba, možnost recikliranja in prijaznost do okolja ter otroka potem je morda ravno to prava izbira.

 

 

Pri izboru stekleničk si vzemite čas in razmislite kaj je za vašega otroka najbolj primerno. Izbora na trgu je skoraj neskončno. Primerjava prednosti in slabosti določenih stekleničk vam bo omogočila kar se da dobro odločitev in vaš otrok vam bo za to hvaležen.

Oddajte Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SORODNI ČLANKI

Preprosti načini kako zmanjšati odpadke in prihraniti denar