Ftalati: Ali moramo biti zaskrbljeni?

Ftalati so hlapne tekočine, ki se uporabljajo v industriji plastike kot mehčala oz. kot plastifikatorje. So brez barve in okusa in so skoraj povsod. Nekoč so ftalati veljali za ne nevarne vendar so v zadnjem času pod vedno večjim nadzorom in vedno več študij dokazuje, da so lahko zelo nevarni predvsem za dojenčke in otroke. Vse več študij poroča, da izpostavljenost ftalatom preko hrane lahko povzroči nevarne metabolične in hormonske spremembe, predvsem v fazi razvoja [1].

Izpostavljenost

Ftalati niso kemično vezani na plastiko zato zlahka uhajajo v okolje [24] ter vstopijo v naše telo z vdihavanjem, preko hrane in tudi skozi kožo [2]. Ftalati se nahajajo v plastični oblogi tal, plastičnih kozarčkih, krožničkih in priboru, žogah, napihljivih bazenih, gumijastih igračah, plastenkah za vodo, plastični foliji, posodicah za shranjevanje hrane. Ftalati se nahajajo tudi v otroških izdelkih kot so: igrače, grizala ali žvečila, ropotuljice, gumijaste račke in ostale podobne igrače, knjigice za v banjo, otroški šamponi, mila in losjoni, osvežilci zraka, dišeče sveče,… Nekatera plastika vsebuje tudi od 40 do 50% ftalatov po teži [12]. Leta 2009 so bili nekateri ftalati sicer umaknjeni iz otroških plastičnih stekleničk  in igrač vendar je vseeno priporočljivo, da raje izberete otroške stekleničke in lončke za pitje, ki so po večini narejeni iz stekla, nerjavečega jekla ali silikona.

Študija na dojenčkih (2 do 6 mesecev) je pokazala, da imajo dojenčki povečano vsebnost ftalatov v svojih telesih zaradi plazenja po talnih oblogah narejenih iz polivinil klorida (PVC) [2].

Škodljivost ftalatov: Vpliv na človeško zdravje

phthalates - ftalatiKljub temu, da imajo ftalati relativno kratko življenjsko dobo v človeškem telesu so bili povezani s številnimi zdravstvenimi težavami kot na primer povečano tveganje za neželen razvoj reprodukcijskega sistema, debelost, astma, ateroskleroza in alergije [12].

Študija na več kot 3000 otrocih je pokazala, da kemikalije (konkretno di-(2-etil-heksil) ftalat – DEHP), ki se pogosto nahajajo v plastiki igrajo vlogo pri epidemiji visokega krvnega tlaka [1]. Vse več študij kaže, da lahko izpostavljenost ftalatom preko hrane (veže se iz embalaže) povzroči resne hormonske in metabolične motnje, še posebej v zgodnjem razvoju [5]. Povezani pa so tudi s povečanim pojavom diabetesa pri otrocih in najstnikih [6]. Obsežna študija [7] na 408 odraslih ljudeh pa je tudi pokazala, da izpostavljenost ftalatom preko plastenk za vodo povzroča motnje ščitničnega hormona.

Ravno tako je Roman Kranvogl [4] v rezultatih svoje doktorske disertacije potrdil, da obstaja vpliv endokrinih motilcev na kakovost semenčic in s tem tudi plodnost. Raziskavo je izvedel na 136 parih, ki so se v letu 2012 zdravili za neplodnostjo. “Obstajajo pomembne razlike med obema skupinama moških, ki imajo težave s plodnostjo, predvsem glede na vsebnost di-(2-etilheksil) ftalata (DEHP), mono-(2-etilheksil) ftalata (MEHP) in obeh sekundarnih metabolitov mono-(2-etil-5-oksoheksil) ftalata (MEOHP) ter mono-(2-etil-5-hidroksiheksil) ftalata (MEHHP).” je v povzetku zapisal dr. Kranvogl.

Vpliv na otroke v maternici

V pilotski študiji leta 2009  [22] je bilo pokazano, da lahko kar nekaj ftalatov doseže človeški zarodek in lahko škodljivo vpliva nanj. Študija objavljena na Nature.com [3] je analizirala podatke iz The Infant Development and Environment Study (TIDES), ki so pokazali, da lahko prenatalna izpostavljenost nekaterim ftalatom škodljivo vpliva na razvoj genitalij preko povišane ali znižane količine nosečniškega hormona humani horionski gonadotropin (hCG).  Ugotovljena je bila tudi negativna korelacija med vsebnostjo ftalatov v urinu nosečih žensk in mentalnim in intelektualnim razvojem otrok [8]. Pri teh otrocih pa je bil intelektualni deficit pri sedmem letu starosti še vedno opazen. Zato bodite posebej pozorne na izpostavljenost nevarnim snovem v plastiki že med nosečnostjo in pa skozi celotno obdobje rasti otroka. Do zelo podobnih rezultatov je prišla tudi študija na 319 ženskah, ki so rodile med letom 1999 in 2006 [23]. Ugotovljena je bila povezava med izpostavljenostjo ftalatom pred porodom in škodljivimi učinki na motorični, mentalni in vedenjski razvoj njihovih otrok. Najbolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da je verjetnost poslabšanega razvoja otrok pri ženskami, ki se po izpostavljenosti ftalatom nahajajo v zgornji četrtini in tem v spodnji četrtini kar podvojena oz. celo potrojena. Študija objavljena v Journal of Pediatrics [18] je poročala, da je prenatalna izpostavljenost ftalatov povezana tudi z nizko porodno težo. Prav nizka porodna teža pa je vodilni vzrok smrti novorojenčkov in otrok do 5 leta starosti in povzroča kardiovaskularne in metabolične težave v odraslosti. Ferguson in kolegi [19] pa so ugotovili, da imajo ženke, ki rodijo prekmalu v povpreču trikrat večjo vsebnost ftalatov v telesu v primerjavi z ostalimi.

Debelost in diabetes

Veliko ftalatov je peroksisomnih proliferatorjev (PP) [13], ki se vežejo na peroksisom proliferator aktivirajoče receptorje (PPAR) [12]. Ker je vsebnost ftalatov povezana z debelostjo [14,15] (znan efekt aktivacije receptorjev PPAR-gama) in ker je debelost povezana s sladkorno boleznijo, so P. Monica Lind in kolegi [12] v svoji študiji skušali ugotoviti ali so morda ftalati povezani z velikim pojavom sladkorne bolezni. Ugotovili so, da so nekateri ftalati (MEP, MMP in MiBP) povezani s povečanim pojavom sladkorne bolezni tipa 2. Predlagan mehanizem za navedene ugotovitve je prav moteč vpliv ftalatov na PPAR-gamma receptorje, ki igrajo pomembno vlogo pri homeostazi glukoze v telesu. Do podobnih ugotovitev so prišli tudi mehiški znanstveniki [16]. Študija objavljena leta 2012 [17] je poročala, da imajo ljudje s povečano vsebnostjo ftalatov kar do dvakrat večjo verjetnost za pojav sladkorne bolezni kot tisti z manjšo vsebnostjo. Ravno tako so ugotovili povezavo med ftalati in motnjo izločanja inzulina.

Povezava med ftalati in alergijami pri otrocih

Danski in Švedski znanstveniki so leta 2004 [20] poročali, da so koncentracije ftalatov (DEPH in BBzP), ki se ponavadi nahajajo v notranjosti hiš (predvsem v prahu) povezane s pojavom alergij pri otrocih. Te dva ftalata naj bi bila predvsem povezana s pojavom atopijskega dermatitisa, rinitisa in astme. Kasnejše, sicer slabo zastavljene, študije povezave z astmo niso potrdile. So jo pa potrdile novejše študije, npr. Hsu in kolegi [21] so poročali, da tveganje za astmo povečajo še trije drugi ftalati (MnBP, MEHP, BBzP). Norveški znanstveniki [22] pa so poročali, da je pojav astme pri norveških otrocih povezan s povišano koncentracijo ftalatov MCOP in MCNP.

Motnje pozornosti in hiperaktivnost ravno tako povezani s ftalati

Ameriška študija iz leta 2014 [25] je ugotovila povezavo med vsebnostjo nekaterih ftalatov v urinu in motnjami učenja ter pozornosti pri otrocih starih med 6 in 15 let. Tudi po pregledu več študij sta Jurewicz in Hanke [26] potrdila, da obstajajo trdni in konsistentni dokazi o škodljivosti ftalatov. Izpostavila sta predvsem pojav hiperaktivnosti pri fantkih ter zmanjšano pozornost pri deklicah. Povezavo med ftalati in motnjami pozornosti in hiperaktivnostjo so predlagali tudi korejski znanstveniki po pregledu 179 korejskih otrok [27].

Poizkus prepovedi ftalatov

Kot navajajo na ZPS [9] je Danska leta 2012 želela popolnoma prepovedati uporabo kar štirih ftalatov DEHP, DBP, DIBP in BBP. Za prepovedane ftalate, po mnenju bivše danske ministrice, namreč obstajajo trdni dokazi, da škodljivo vplivajo na delovanje žlez z notranjim izločanjem. Evropska agencija za kemikalije (ECHA) je sicer mnenja, da je prepoved neupravičena vendar je Danska ostajala neomajna vse do leta 2014. Na žalost je bila Danska primorana popustiti pritisku EU in v letu 2014 zavrgla zahtevo za popolno prepoved omenjenih ftalatov [10]. Sedaj že bivša ministrica Ida Auken je dejala [10]: “EU pravila ne bi smela onemogočiti posameznim državam članicam, da zavarujejo svoje državljane.” Ponovni pritisk na EU za temeljito preučitev motilcev hormonskega ravnovesja pa je Junija 2014 sprožila Francija, ki sta jo nemudoma podprli Danska in Švedska [1].

Claus Jørgensen iz Danske potrošniške organizacije je dejal: “Sum, da ftalati povzročajo motne v delovanju žlez z notranjim izločanjem obstaja že desetletja, mnoge ftalate so v igračah že prepovedali. Ministrica je storila prav, da je želela prepoved razširiti tudi na druge izdelke, ki jih vsakodnevno uporabljamo potrošniki” [9].

Naj omenimo še, da je bila Danska prva država v kateri so prepovedali uporabo bisphenola A in nekaterih drugih ftalatov. Tem ukrepom pa je kasneje sledila tudi EU [9].

Viri in reference

 1. Trasande, Leonardo, et al. “Urinary phthalates are associated with higher blood pressure in childhood.” The Journal of pediatrics3 (2013): 747-753.
 2. Carlstedt, Fredrik, B. A. G. Jönsson, and C‐ Bornehag. “PVC flooring is related to human uptake of phthalates in infants.” Indoor air23.1 (2013): 32-39.
 3. http://www.nature.com/nrurol/journal/v12/n9/full/nrurol.2015.204.html – Vpogled dne: 21.20.2015
 4. Kranvogl, Roman, et al. “Določevanje endokrinih motilcev v urinu GC/MS in kemometrijska karakterizacija.” [R. Kranvogl] (Jun. 2014): 543.51:543.544.3(043.3)
 5. http://www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130522085015.htm – Vpogled 10.11.2015
 6. http://www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150708160531.htm Vpogled 10.11.2015 – Vpogled 10.11.2015
 7. Meeker, John D., Antonia M. Calafat, and Russ Hauser. “Di (2-ethylhexyl) phthalate metabolites may alter thyroid hormone levels in men.” Environmental health perspectives(2007): 1029-1034.
 8. Factor-Litvak, Pam, et al. “Persistent Associations between Maternal Prenatal Exposure to Phthalates on Child IQ at Age 7 Years.” PloS one12 (2014): e114003.
 9. https://www.zps.si/index.php/okolje-topmenu-320/nevarne-kemikalije/5780-tirje-ftalati-prepovedani-na-danskem – Vpogled 5.10.2015
 10. http://cphpost.dk/news14/international-news14/denmark-yields-to-eu-pressure-and-scraps-phthalate-ban.html – Vpogled 5.10.2015
 11. http://www.euractiv.com/sections/science-policymaking/france-urges-quick-action-endocrine-disruptors-302726 – Vpogled 5.10.2015
 12. Lind, P. Monica, Björn Zethelius, and Lars Lind. “Circulating levels of phthalate metabolites are associated with prevalent diabetes in the elderly.” Diabetes care 35.7 (2012): 1519-1524.
 13. Corton, J. Christopher, and Paula J. Lapinskas. “Peroxisome proliferator-activated receptors: mediators of phthalate ester-induced effects in the male reproductive tract?.” Toxicological Sciences 83.1 (2005): 4-17.
 14. Hatch EE, Nelson JW, Qureshi MM, et al. Association of urinary phthalate metabolite concentrations with body mass index and waist circumference: a cross-sectional study of NHANES data, 1999-2002. Environ Health (2008) 7-27.
 15. Stahlhut RW, van Wijngaarden E, Dye TD, Cook S, Swan SH. Concentrations of urinary phthalate metabolites are associated with increased waist circumference and insulin resistance in adult U.S. males. Environ Health Perspect 2007;115:876– 882
 16. Svensson K, Hernández-Ramírez RU, Burguete-García A, et al. Phthalate exposure associated with self-reported diabetes among Mexican women. Environ Res 2011;111:792–796
 17. Uppsala Universitet (2012-04-11).”High levels of phthalates can lead to greater risk for type-2 diabetes”. Alphagalileo.org. (2014) Vpogled 24.11.2015.
 18. “Exposure To Phthalates May Be A Risk Factor For Low Birth Weight In Infants”. Sciencedaily.com. Vpogled 24.11.2015.
 19. Ferguson, Kelly K., Thomas F. McElrath, and John D. Meeker. “Environmental phthalate exposure and preterm birth.” JAMA pediatrics 168.1 (2014): 61-68.
 20. Bornehag, Carl-Gustaf, et al. “The association between asthma and allergic symptoms in children and phthalates in house dust: a nested case-control study.” Environmental health perspectives (2004): 1393-1397.
 21. Hsu, N‐Y., et al. “Predicted risk of childhood allergy, asthma, and reported symptoms using measured phthalate exposure in dust and urine.” Indoor air22.3 (2012): 186-199.
 22. Wittassek, Matthias, et al. “Fetal exposure to phthalates–a pilot study.”International journal of hygiene and environmental health 212.5 (2009): 492-498.
 23. “Prenatal exposure to phthalates linked to decreased mental and motor development”. Sciencedaily.com – Vpogled 31.11.2015
 24. Afshari, Alireza, et al. “Emission of phthalates from PVC and other materials.”Indoor Air 14.2 (2004): 120-128.
 25. Chopra, Vidita, et al. “Association between phthalates and attention deficit disorder and learning disability in US children, 6–15 years.” Environmental research 128 (2014): 64-69.
 26. Jurewicz, Joanna, and Wojciech Hanke. “Exposure to phthalates: reproductive outcome and children health. A review of epidemiological studies.” International journal of occupational medicine and environmental health 24.2 (2011): 115-141.
 27. Park, Subin, et al. “Association between urine phthalate levels and poor attentional performance in children with attention-deficit hyperactivity disorder with evidence of dopamine gene-phthalate interaction.” International journal of environmental research and public health 11.7 (2014): 6743-6756.

 

Oddajte Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SORODNI ČLANKI

Otrok s plastično flaško
bpa in bps v plastiki sta strupena