BPA izpostavljenost: Kaj lahko naredimo starši?

Če si še tako želite, vam verjetno ne bo uspelo popolnoma preprečiti izpostavljenost vašega otroka (in vas) bisphenolu A. Seveda pa se lahko ta izpostavljenost bistveno zmanjša z nekaj preprostimi nasveti.

Najdite izdelke, ki so brez BPA

To ne bi smelo biti več tako težka naloga kot včasih. Veliko število proizvajalcev svoje plastične lončke za pitje, stekleničke ter ostale pripomočke za hranjenje ponosno reklamira kot BPA free/Brez BPA. Seveda, ker je BPA nadomestil BPS priporočamo, da vsaj za otroka uporabljate jeklene flaške.

 

Ne segrevajte plastike, ki morda vsebuje BPA

Nikoli ne segrevajte plastike v mikrovalovni pečici, saj segrevanje povzroči in pospeši uhanjanje BPA v vsebino posode. Iz istega razloga nikoli ne vlivajte vroče vode v plastično stekleničko, ko pripravljate mleko v prahu za vašega otroka. Plastične posodice, flaške in lončke za pitje umijte na roke.

 

Zavrzite plastične izdelke (predvsem flaške in lončke za pitje), ki so poškodovani

V razpokah in praskah se rade naselijo bakterije. Poleg tega, če taka plastika vsebuje BPA/BPS se le-ta bistveno hitreje veže v vsebino (hrano).

 

Manj hrane iz konzerv, več sveže ali zmrznjene

Večina proizvajalcev še vedno uporablja BPA v notranji prevleki konzerv. V raziskavi EWG je bilo ugotovljeno, da od 252 firm, ki uporabljajo konzerve jih samo 31 ni vsebovalo BPA v prevleki konzerv.

 

Izogibajte se reciklažne kode 3 in 7

Reciklažne kode 3 in 7 (navadno odtisnjene na dnu plastičnega izdelka) najverjetneje vsebujejo BPA. Za ostale kode obstaja manjša verjetnost, da imajo v sebi BPA.

 

Izogibajte se plastičnih izdelkov za hranjenje

To velja predvsem za otroke. Trenutno je skoraj nemogoče dobiti lonček, krožniček ali žličke za hranjenje otroka, ki ne bi bili narejeni popolnoma iz plastike.

Oddajte Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SORODNI ČLANKI

Nevarnosti ftalatov - dangers of phthalates
bpa in bps v plastiki sta strupena