8 manj očitnih mejnikov na katere bodite pozorni pri razvoju otroka

Ker se ne rabite veseliti samo za prve besede in prve korake…

Ko imajo ljudje otroke, vedno čakajo samo na velike mejnike, kot je prva beseda, ali pa ti tako dragoceni prvi koraki, a med temi čudovitimi mejniki v razvoju so potiho razporejeni manj znani trenutki veselja in čudenja. Tisti mali gibi ali dejanja, ki nakazujejo, da gre vaš otrok v pravi smeri, ali da vam pove, da je otrok prešel v drugo fazo, ali pa je preskočena še ena ovira. Medtem ko ste potrpežljivo čakali na bolj slavne stvari, je tukaj nekaj posebnih trenutkov, ki si jih po vsej verjetnosti želite opaziti …

Spoznavanje PREDMETOV skozi igro

 

1. Ko pregledujejo predmete – s tem pokažejo, da se začenjajo spraševati o svojem okolju in da se njihov um širi. Imate dovoljenje, da se veselite, ker je to zelo velika in pomembna stvar.

 

2. Ko poberejo stvari – to je znak, da se njihove fine motorične sposobnosti izostrujejo in se razvijajo zelo pomembne mišice v prstih.

 

3. Ko se začnejo premikati proti predmetom – lahko postanete resnično navdušeni. Pogosto, ko se otroci učijo hoditi ali plavati je to zato, ker se želijo približati nečemu, kar prepoznajo – najverjetneje igrače.

 

Učenje o REZULTATIH skozi igro

 

4. Ko začnejo zlagati in sestavljati igralne kocke – to pomeni, da ugotovijo kako se lahko predmeti medsebojno povezujejo.

 

5. Ko začnejo graditi stolpe – s tem se pokaže, da se učijo o ustvarjanju ciljev zase in da začenjajo razumeti idejo uspeha in dosežkov. Zdaj je pravi čas, da jih zasujemo s pohvalami tudi, če stolp niha in se prevrne!

 

6. Ko začnejo napovedovati rezultate – to pomeni, da so sposobni ustvariti svoje zgodbe in te zgodbe uporabljajo v svetu okoli sebe. Preprost primer tega je, da vedo, da se bo stolp podrl, če bo previsok.

 

Spozvanaje SAMEGA SEBE skozi igro

 

7. Ko potrpežljivo čakajo, da bodo na vrsti – tukaj se pokaže, da se učijo ceniti potrebe drugih ljudi. Čakanje, zlasti za zelo majhne otroke je lahko izredno mučno zato je to velikanski korak v smislu ugotovitve kako svet deluje. Tukaj pokažejo, da se že učijo kako se družiti.

 

8. Ko postanejo čustveni po igri – to pomeni, da so začeli čutiti čustvene učinke, ko nekaj naredijo prav ali kaj nekaj naredijo narobe. To je ogromen znak notranje rasti, ki kaže, da razvijajo čustveno sposobnost za obvladovanje situacij.

 

 

Viri in Reference

  1. lego.com

Oddajte Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.