5 načinov kako zmanjšati odpadke in prihraniti

Glede na to, da se naš svet dobesedno utaplja v odpadkih (predvsem odpadni plastiki) smo se odločili, da napišemo krajši članek o tem kako zmanjšati odpadke v vašem domu. Da pa bi zmanjšanje odpadkov še dodatno spodbudili, bodo nekateri nasveti pripomogli tudi k prihranku denarja. Če vsi skupaj naredimo vsaj malo pri sebi in pri naših malčkih, bo razlika pod črto ogromna.

Torej, v kolikor ne živite “zero-waste” življenjskega sloga je vedno še nekaj prostora za izboljšave. Predstavili vam bomo nekaj zelo preprostih nasvetov kako zmanjšati odpadke:

Prenehajte uporabljati plastične vrečke

Verjetno že veste da že nekaj časa v nakupovalnih središčih ni več moč dobiti zastonj plastičnih vrečk. Še vedno pa jih pri blagajni lahko kupite. Namesto da posežete po plastični, ki bo po prihodu domov romala v koš za smeti, kupite raje trajnostno, ki vam bo služila še dolgo po nakupu. Le ne pozabite jo shraniti v torbico ali avto, da vam bo na voljo tudi pri naslednjem nakupu.

Velik problem onesnaževanja so tudi plastične vrečke na oddelku sadja in zelenjave, ki so še vedno na voljo brezplačno. Raje jih zamenjajte s trajnostnimi naravnimi vrečkami za večkratno uporabo kot so Re-Sack iz 100% organskega bombaža. Po uporabi jih lahko operete in uporabljate znova in znova. Naše okolje vam bo hvaležno. Re-Sack vrečke iz organskega bombaža

Že samo tako mala sprememba lahko naredi ogromno razliko. V Sloveniji se letna raven potrošnje lahkih plastičnih vrečk giblje okoli 90 vrečk na osebo [1]. Vlada pa želi z restriktivnimi ukrepi to številko spustit pod 40 vrečk na osebo do leta 2025. Na svetovni ravni je ocenjeno, da se uporabi in zavrže 1 trilijon plastičnih vrečk.

Uporaba materialov, ki se biorazgradijo

V zadnjem času se pojavlja veliko kreativnih podjetij, ki poizkušajo na ta način uspešno zmanjšati odpadke. Od izdelkov iz bioplastike, bambusa, koruznega škroba, riževih lupin, palmovih listov,…

Če pomislimo samo koliko plastike kupimo za otroke, ki se zavrže v zelo kratkem času. Flaške, krožnike, posodice, pribor, lončke, igrače,… Pri nas smo dali poudarek ravno na to problematiko in ponujamo otroške izdelke, ki so ali biorazgradljivi, so namenjeni za zelo dolgi uporabi ali pa kar oboje. Zelo dober primer so biorazgradljive folije Bee’s Wrap  za večkratno uporabo in pa biorazgradljive zobne ščetke Jack ‘N’ Jill in ostali pripomočki za ustno higieno.

Manj embalaže

Manj embalaže, manj odpadkov. V trgovinah skoraj, da ni stvari, ki ne bi bila zapakirana v svojo embalažo. Embalažo lahko učinkovito zmanjšate tako, da kupite največje pakiranje kar jih je na voljo saj ima to logično in finančno največ smisla. Če ste velik porabnik mleka potem se lahko vsekakor začnete posluževati mlekomatov, če ga imate v bližini doma. Priprava jedi od začetka prav tako pripomore k zmanjšanju odpadne embalaže in prihranku denarja še posebej, če imate doma svoj vrt. Kruh, sadje, zelenjavo, oreščke,… za vse to in še več lahko bombažno vrečko prinesete s seboj v trgovino.

Če je možno, kupujte izdelke za večkratno uporabo in ne takih, ki se po uporabi zavržejo.

Izdelki ali embalaža iz recikliranega materiala

Te izdelke pa seveda uporabite (porabite) kolikor se le da.

Papir za tiskanje je že po večini na voljo iz recikliranega papirja. Recikliran papir prihrani kar 60 odstotkov energije v primerjavi z novim ter zmanjša onesnaženje zraka za 95 odstotkov [3]. V nekaterih trgovinah je moč najti tudi toaletni papir iz recikliranega papirja.

Za izdelavo stekla iz recikliranega stekla se porabi kar 50 odstotkov manj energije [3] v primerjavi z novo izdelavo. Prav tako reciklirano steklo proizvede 20 odstotkov manj onesnaženja zraka ter 50 odstotkov manj onesnaženja vode [3].

Za dojenčkovo ritko raje uporabite pralne pleničke

V današnjem življenjskem slogu se zdijo pleničke za enkratno uporabo skoraj, da nujne. Zato je že zgolj misel na pralne pleničke zastrašujoča. Kaj več o njih pa verjetno zna povedati le vaša babica ali prababica. Vendar so pralne pleničke danes povsem nekaj drugega kot so bile v časih.

Pralne pleničke so izvrsten način za zmanjšanje odpadkov. Pralne pleničke so s prva morda res malce dražje vendar vam omogočajo velik prihranek na dolgi rok. Nekaj skrbi povzroča tudi izpostavljenost otrok dioksinom (stranki produkt beljenja pleničk s klorom), ki so prisotni v pleničkah za enkratno uporabo. Sicer znanstveniki zatrjujejo [2], da naj izpostavljenost takim pleničkam ne bi bila zaskrbljujoča je pa vseeno zaznavna. Če vas tudi to ne prepriča, potem naj vam zaupamo še podatek, da naj bi razgradnja pleničk za enkratno trajala med 250 in 500 leti, medtem ko se pralne pleničke razgradijo v nekaj mesecih.

Morda je vredno vsaj poizkusiti.

…in še bonus nasvet =)

Naučite se popraviti namesto, da zavržete

Viri in Reference

  1. http://vladars.tumblr.com/post/162662106619/sprememba-uredbe-o-ravnanju-z-embala%C5%BEo-in-odpadno
  2. DeVito, Michael J., and Arnold Schecter. “Exposure assessment to dioxins from the use of tampons and diapers.” Environmental health perspectives 110.1 (2002): 23.
  3. http://www.orangecoastcollege.edu/about_occ/recycling-center/Pages/Recycling-Facts.aspx

Oddajte Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SORODNI ČLANKI

Otroške stekleničke – Plastične, steklene ali jeklene? Katero stekleničko izbrati